Nieuw in Mendix 10: PDF Documenten vanuit Mendix

Jeroen Wilhelm

Een applicatie staat bijna nooit op zichzelf. Vaak moet er een stap gemaakt worden naar het (digitale)papier in de vorm van een PDF-document. Mendix beschikt vanaf de eerste versies over een ‘document template’ waarmee een layout op basis van dataviews en datagrids kan worden opgebouwd.

 

 

Deze ‘document template’ heeft veel mogelijkheden, maar om complexere dingen voor elkaar te krijgen, vraagt het van de ontwikkelaar veel creativiteit. Om deze reden worden door 3e partijen in de Marketplace alternatieve modules aangeboden.

 

Next generation: PDF Document Generation

Sinds MX10, eigenlijk vanaf MX9.18, heeft Mendix een nieuwe methode beschikbaar om documenten te genereren. Deze functionaliteit is beschikbaar door de module ‘PDF Document Generation’ vanuit de Mendix Marketplace in het project te laden. De module is met Mendix platform support en er is geen extra Mendix licentie nodig.

Het geweldige is dat een documentsjabloon een Mendix pagina is, die op eenzelfde manier door de page designer wordt ontworpen. Hierin kan alle bestaande kennis m.b.t. opbouw van pagina’s, styling en (zelfs custom) widgets (her)gebruikt worden.

In de module is een voorbeeld aanwezig hoe een pagina door de JAVA-action ‘JA_GenerateDocument’ wordt omgezet naar een PDF-document. Het omzeten van een pagina naar PDF wordt door de Mendix document generation service uitgevoerd. Deze service draait op de Mendix Cloud en wordt door Mendix onderhouden. De service ontvangt de pagina en retourneert de PDF. Onderstaand schema illustreert dit proces.

 

 

De module is nog in bèta, maar al zeer bruikbaar. Versie 1.0.0 blijkt nog niet goed om te kunnen gaan met projecten waarin een profiel Responsive Offline aanwezig is. Dit is inmiddels door het ontwikkelteam opgelost en komt in de GA version beschikbaar.

 

Meer weten?
Wil je meer weten over de mogelijkheden van PDF en Mendix 10? Neem dan eens vrijblijvend contact op met Succeszo.  Bel met Jeroen Wilhelm van Succeszo op 06-10537311 of mail naar jeroenwilhelm@succeszo.nl.