Nederlandse MKB hoeft niet te werken met verouderde software

Jeroen Wilhelm

We zijn in Nederland vaak trots op onze automatiseringsgraad, onze innovatiekracht en onze ‘platform-economie’. Maar is dat terecht? Werkend Nederland moet het in de praktijk helaas vaak doen met slechte en verouderde software. Je hoeft niet ver te zoeken om bedrijven te vinden die bedrijf kritische processen laten draaien op dit soort ‘gevaarlijke’ software.

Dit verhaal is van toepassing op vele sectoren: Jaren geleden is een eenling begonnen met het bouwen van specifieke software voor een bepaalde sector. Maar al te vaak werd dat gemaakt vanaf de zolderkamer. Dat bracht zo’n bedrijfje een voorsprong. Eenvoudigweg omdat er geen alternatieven waren. Gevolg: snel veel klanten. Softwarebouwer blij, bedrijven blij.

 

“Sorry, ons systeem ligt er uit.”

 

Maar ja, dat was 20 jaar geleden. Software staat nooit stil. Gebruikers krijgen steeds meer wensen, bedrijfsprocessen veranderen en dus moest de softwarebouwer blijven innoveren. Tot zover ging dat goed.

 

Sterfhuisconstructie
Totdat na zo’n jaar of 20, de rek er uit ging. Vanuit de zolderkamer was inmiddels een leuk bedrijf ontstaan met een groep developers, veel klanten en mooie inkomsten. Langzaam maar zeker ging de software achteruit. Minder nieuwe updates, weinig nieuwe functies en vooral: vasthouden aan de oude techniek die “het altijd goed heeft gedaan”.

Dat is het punt waarop veel sectoren nu staan. Met marktaandelen tot wel 70 procent zitten veel gebruikers zitten in tal van sectoren ‘vast’ aan deze vaak sterk verouderde software. En niemand durft te migreren naar nieuwe oplossingen, als die er überhaupt al zijn. En de softwareleverancier? Die heeft zijn geld verdiend en investeert niet meer verder in het platform.

 

Software nabouwen
Toch hoeven ondernemers daar geen genoegen mee te nemen. Vooral MKB bedrijven waarvoor automatisering essentieel is, verdienen het om goede ERP-, order- en CRM-software te hebben die speciaal voor hun markt en werkprocessen ontwikkeld is. Deze bedrijven hoeven niet gedwongen te worden om over te stappen op de standaard oplossingen in de markt.

Met nieuwe technologie in low code zoals Mendix is het inmiddels veel eenvoudiger (en gemakkelijker) om software na te bouwen. Je bouwt de oude software volledig opnieuw na. Maar dan op een geheel nieuwe techniek (denk bijvoorbeeld aan betere security), met optimaal gebruikersgemak en vooral schaalbaar.

 

Samen met Succeszo
Herken je jezelf in dit verhaal? Weet je ook zeker dat het beter kan en moet met de automatisering van je bedrijfsprocessen? Neem dan eens vrijblijvend contact op met Succeszo. Wij ontwikkelen software specifiek voor jouw sector en maken het schaalbaar. We adviseren je hoe je samen met een aantal andere belangrijke spelers in de markt de handen in elkaar kunt slaan om samen voortrekkers te worden in deze vorm van innovatie.

Bel met Jeroen Wilhelm van Succeszo op 06-10537311 of mail naar jeroenwilhelm@succeszo.nl.