Koppelingen met Mendix applicaties

Lizanne Both

Mendix consultant

Een applicatie staat bijna nooit op zichzelf. Vaak zitten er één of meerdere koppelingen in met andere systemen. Dit kan gaan over data die uit een ander systeem opgehaald wordt en getoond wordt in de applicatie, zoals personeelsgegevens uit AFAS. Of het gaat juist om het wegschrijven van data naar een ander systeem, bijvoorbeeld naar een boekhoudprogramma zoals Snelstart.

Hoe gaat het maken van zo’n koppeling in zijn werk? Allereerst is het handig om naar de documentatie te kijken hoe de authenticatie werkt en hoe de datastructuur aan de andere kant is. Ook is het handig om te weten of er een test endpoint is. Wanneer dit uitgezocht is, wordt met behulp van Postman de call uitgevoerd.

Zodra deze call succesvol is, kan er begonnen worden met het bouwen in Mendix. Deze call wordt gedaan met behulp van een microflow. Uit de response die teruggekregen wordt, kan opgemaakt worden of de call gelukt is. Belangrijk hierbij is om ook na te denken over wat er moet gebeuren als de call niet succesvol is. Daarnaast moet er mogelijk nog iets met de response gedaan worden als de call wel succesvol is, bijvoorbeeld het opslaan van een ID, zodat er later weer een wijziging op dat object gedaan kan worden.

Bij het maken van koppelingen kun je tegen diverse problemen aanlopen. Een voorbeeld is dat de documentatie niet duidelijk is. Dan moet je zelf van alles proberen tot je het werkend hebt.

Een ander voorbeeld is dat de (test)data niet klopt. Dit hebben wij meegemaakt toen we gingen samenwerken met een partij uit Nepal. Toen ging het mis met straatnamen, huisnummers, toevoegingen en postcodes. Er waren best veel lege velden of er was miscommunicatie over wat in welk veld moest komen te staan. Wat we hiervan geleerd hebben is dat het belangrijk is om hier van tevoren rekening mee te houden en een extra check in te bouwen of de velden die je nodig hebt wel gevuld zijn.

Daarnaast is het maken van een koppeling met een externe partij bijna altijd meer werk dan je van tevoren inschat. Maar dat maakt het ook juist leuk en uitdagend en dan is het extra fijn als de koppeling goed draait.

Met heel veel systemen is een koppeling te maken. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om twee Mendix apps met elkaar te laten praten. Heeft u ook een wens voor een koppeling? Wij gaan de uitdaging aan en denken graag met u mee.