Het succes van een goede softwareapplicatie zit in het begrijpen van de klantwens. Hoe meer de applicatie doet wat de klant wenst en waar de klant écht mee geholpen is, des te beter het is. Om die reden zien we bij Succeszo het bouwen van de software als sluitstuk en focussen we ons in eerste instantie steeds meer op de procesanalyse.
Inventariseren
Voordat je begint aan software is het belangrijk om goed te inventariseren en te begrijpen wat de vragen zijn bij de klant. Tegen welke problemen lopen ze dagelijks aan? Moet intern de informatie niet op veel verschillende plekken opgezocht worden voordat een handeling kan worden gedaan? Of zijn er acties waar geprinte papieren of twee verschillende Excel-bestanden voor nodig zijn? Dit soort handmatige en repeterende acties zijn vaak foutgevoelig en tijdsintensief.
Ook kan het zijn dat een organisatie met zo’n ingewikkeld proces bezig is, dat vervanging van personeel nauwelijks mogelijk is. Alle uitzonderingen en specifieke kenmerken van een product of klant zitten in het hoofd van slechts enkele medewerkers. Als die vertrekken, heb je als ondernemer een groot probleem.
Die probleemanalyse is dus voor Succeszo essentieel voordat we aan een project gaan werken. Als het voor ons duidelijk is wat het belangrijkste knelpunt is, gaan we verder onderzoek doen naar dat bijbehorende proces. Pas daarna starten we (heel gericht) met de ontwikkeling van software.
Procesuitwerking
In de procesuitwerking kijken we naar alle stappen die genomen worden. We brengen dat duidelijk en visueel schematisch in beeld. Alle activiteiten die medewerkers uitvoeren om tot een bepaald resultaat te komen, worden daarin vastgelegd. Dit kan bijvoorbeeld het bestelproces zijn dat start met een bestelling van een klant en eindigt met het opsturen van een product. Tussen die momenten worden er door medewerkers veel activiteiten uitgevoerd zoals de planning, de order verwerking of vastleggen van specifieke orderwensen. Die moeten we duidelijk en gestructureerd in kaart brengen.
Daarbij kijken we niet alleen naar alle activiteiten maar ook de informatie die hiervoor nodig is. Waar haalt een medewerker deze informatie vandaan en hoe moet een bepaalde activiteit uitgevoerd worden? Juist die stappen zijn vaak te vereenvoudigen en te stroomlijnen met behulp van software.
Deze procesuitwerking, inclusief verbeterpunten leveren we op. Nog voordat we een regel software hebben geschreven! Daarmee heeft de klant een onderbouwd document met duidelijke procesbeschrijving. En niet onbelangrijk: door deze analyse gaan ook onze ‘radertjes draaien’ en krijgen we zicht op hoe we de software willen gaan maken.
Softwareontwikkeling
Het is natuurlijk niet zo dat software ontwikkeling helemaal niet ‘in beeld’ is als we met de procesbeschrijving bezig zijn. Tijdens het uitwerken van het proces en het bekijken van alle informatiestromen zetten we regelmatig onze ‘softwarebril’ op. We denken dan al over of we dit proces kunnen vereenvoudigen door stappen te automatiseren? Of kunnen we informatie beter verzamelen en tonen door hiervoor een applicatie te bouwen?
Dat denkproces over software werken we dan ook direct uit in een eerste paar schetsen van hoe de software er uit zou kunnen komen te zien. Daarmee gaan we het gesprek aan met de klant over de softwareontwikkeling die wie vervolgens gaan opstarten.
Bij Succeszo bouwen we gebruiksvriendelijke applicaties, benieuwd of wij jouw applicatie een UX update kunnen geven? Neem vrijblijvend contact met ons op!