10 tips voor een gebruiksvriendelijke applicatie beleving

Thomas van Burken

In ons digitale tijdperk is een goede gebruikerservaring voor je app(s) onmisbaar. Een gebruiksvriendelijke applicatie helpt bij het aantrekken van – en het behouden van tevreden gebruikers. Bij Succeszo hebben we de ervaring in huis om jouw applicatie een UX (gebruikerservaring) update te geven. Bekijk onze 10 tips voor een betere applicatie beleving:

1 Houd het simpel

Een gebruiksvriendelijke applicatie hoort simpel te zijn. Drukke schermen, overambitieuze menu’s en verborgen functionaliteiten kunnen een gebruiker ontmoedigen je applicatie te gebruiken. Focus je ontwerp op het schoon en duidelijk houden van de interface, met een duidelijke hiërarchie en gemakkelijk toegankelijke functies.

2 Ontwerp intuïtieve navigatie

Intuïtieve navigatie is de sleutel tot een gebruiksvriendelijke applicatie. Gebruikers moeten snel en gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken. Gebruik duidelijke en beknopte labels voor knoppen en links en structureer deze onderdelen in een hiërarchie die logisch is voor gebruikers.

3 Ontwerp voor touchscreens

Het gebruik van touchscreensapplicaties wordt anders ervaren dan het gebruik van een applicatie op een laptop/desktop. Houd hier rekening mee in je ontwerp. Centraal hierin moet staan dat knoppen en links groot genoeg zijn, het is vermoeiend voor de gebruikers als die zich moet concentreren om een knop aan te klikken. Daarnaast is voldoende ruimte tussen knoppen en links belangrijk, zodat niet per ongeluk onbedoeld geklikt wordt.

4 Maak het responsief

Als je applicatie op één type scherm gebruikt wordt, is dit minder relevant. Maar als de app op zowel mobiel als desktop en eventueel zelfs tablet gebruikt gaat worden, moet er goed nagedacht worden over hoe die ervaringen gelijk aan elkaar zijn en hoe ze verschillen. Zorg dat content beschikbaar en bedienbaar is op alle schermen. Zo zal bijvoorbeeld een ontwerp met een groot aantal tabellen niet vanzelf gebruiksvriendelijk zijn op mobiele apparaten.

5 Gebruik consistente design elementen

Consistentie is de sleutel tot een gebruiksvriendelijk applicatieontwerp. Gebruik overal in je applicatie dezelfde ontwerpelementen, zoals lettertypen, kleuren en pictogrammen, om een ​​samenhangende ervaring te creëren.

6 Focus op leesbaarheid

Zorg ervoor dat de applicatie gemakkelijk leesbaar is door ‘leesbare’ lettertypen, geschikte lettergroottes en voldoende contrast te gebruiken. Vermijd het gebruik van te veel verschillende lettertypen of kleuren, die kunnen afleiden en tekst moeilijker leesbaar maken.

7 Geef feedback

Gebruikers willen weten dat hun acties worden geregistreerd. In andere woorden: Geef feedback! Laat de gebruiker zien dat er op een knop gedrukt wordt/is, dat een formulier verzonden wordt of dat het systeem aan het nadenken is over een aanvraag.

8 Testen, testen en nog meer testen

Het veelvoudig testen van de applicatie is essentieel voor een gebruiksvriendelijk applicatieontwerp. Test de app op verschillende apparaten, verschillende besturingssystemen en verschillende browsers om er zeker van te zijn dat alles naar verwachtingen functioneert. Gebruik daarnaast echte gebruikerstesten om eventuele bruikbaarheidsproblemen te identificeren en verbeteringen aan te brengen.

9 Minimaliseer laadtijden!

Trage laadtijden kunnen gebruikers snel ontmoedigen om je applicatie te gebruiken. Dus voor meer tevreden gebruikers, investeer in een snelle applicatie! Dit kan gerealiseerd worden door afbeeldingen gecomprimeerd aan te leveren, maar ook door bijvoorbeeld het data model te optimaliseren.

10 Bied hulp en ondersteuning

Zelfs het meest gebruiksvriendelijke applicatieontwerp kan enige ondersteuning nodig hebben. Bied gebruikers gemakkelijke toegang tot helpdocumentatie, veel gestelde vragen en een helpdesk om hen te helpen eventuele problemen op te lossen.

 

Kortom, het ontwerpen van een gebruiksvriendelijke applicatie vereist een zorgvuldige afweging van de gebruikerservaring. Door je ontwerp eenvoudig, intuïtief en consistent te houden. En door de applicatie te testen en te optimaliseren, kan een naadloze gebruikerservaring gerealiseerd worden die betrokkenheid en tevredenheid bevordert. Volg deze tien tips voor het ontwerpen van een gebruiksvriendelijke applicatie en je bent op weg naar een succesvolle en gebruiksvriendelijke applicatie.

Bij Succeszo bouwen we gebruiksvriendelijke applicaties, benieuwd of wij jouw applicatie een UX update kunnen geven? Neem vrijblijvend contact met ons op!